adwise

На юг от Бургас, в полите на едно от крайните източни била на Стара планина, пътят стига до Свети Влас – един от най-живописните черноморски курорти у нас, превърнал се в предпочитано място за почивка, далеч от шума на големите градове.

Той е известен с чудесната си природа, както и с уникалното си яхтено пристанище, а съчетанието на чист планински въздух, морски бриз и красив пейзаж, което го има само там, създава както неповторимо усещане за спокойствие и уют, така и микроклимат, подходящ за профилактика на белодробни проблеми.

Свети Влас е и селище с дългогодишна история, красиви забележителности и места за забавления, които могат да допълнят по подобаващ начин развлеченията по време на почивка.

История

Визитна картичка: Свети Влас

Селището е основано още през 2-ри век от древните траки и то било сред първите в този район. Тогава носело името Лариса. Сегашното си наименование получава през 14-ти век. То идва от намиращия се там голям манастир „Свети Власий”. Власий е светец, почитан както от католическата, така и от източноправославната църква. Той бил лечител, животновъд и покровител на търговците.

Манастирът съществувал до 18-ти век, когато е опожарен от многобройните набези на разбойници-пирати. Същото се случило и с останалите 4 манастира, намиращи се в околността на Свети Влас – „Св. Петър”, „Св. Илия”, „Св. Андрей”, и девическия манастир „Св. Ана”. Останки от тях могат да се открият и в наши дни.

През годините на османското владичество името на селото е променяно няколко пъти. Турците го наричали Кючюк манастир, а в данъчните регистри било записано като село Манастир. След Освобождението обаче, при съединението на Княжество България с Източна Румелия, селището отново приема името Свети Влас.

През 1963 година Влас е обявен за морски курорт, а през 2006 година с решение на Министерския съвет придобива статут на град. Година по-късно пък там е открито най-голямото яхтено пристанище в България.

Преобладаващото население в Свети Влас до 1920 г. било гръцко. След войните от 1912-1918 г. там се заселват български семейства от различни краища на България.

Забележителности

Визитна картичка: Свети Влас

Яхтеното пристанище

„Марина Диневи“ в Свети Влас е едно от най-големите и модерни яхтени пристанища в България. Открито е през 2007 г. и е с капацитет от 300 яхти, 50 от които от т. нар. кралски клас, които са с дължина над 25 метра.

Красивият морски порт се намира под южните склонове на величествената Стара планина, която го защитава от силните ветрове. Желаещите могат да разгледат отблизо пусналите котва яхти или да се разходят в обособената към пристанището зона със заведения, казино, пиано бар и места за развлечения. Това е и едно от най-добрите места да се насладите на красивите вечерни залези, проследявайки как слънцето бавено се скрива зад водите на безкрайното море.

Емонският манастир „Св. Власий”

Емонският манастир „Св. Власий” се намира в центъра на града. Заедно с манастира „Св. Никола” той  бил сред най-изявените от Емонските манастири. Манастирът достига разцвета си през 14-ти век, по времето на българския цар Иван Александър (1331-1371 г). Според различни източници, там вероятно е пребивавал големият български духовник - исихаст Теодосий Търновски.

През 18-ти век манастирът бил унищожен и в наши дни на негово място е издигнат голям храм, в който се съхраняват мощи на светеца патрон - Свети Власий, на Св. Апостол Андрей, както и частица от Кръста Господен.

Защитена местност „Ортото”

Защитената местност „Ортото” се намира в района на Свети Влас  - в средния ръкав на източното било на Стара планина (в източния си край централното било на Стара планина се разклонява на други три - най-северното от тях води до нос Емине, а средното (Еменска планина), където се намира и Ортото, води към местността „Елените”).

Ортото е с обща площ  587,6 хектара. Местността се характериза с наличието на запазена високостъблена гора, съчетаваща естествени вековни смесени широколистни гори и редки растителни видове. Там сечите са забранени и такива не са провеждани повече от сто години.

„Ортото” е идеално място за преходи и дълги разходки сред природата, при това на метри от морето. От там се разкриват и много красиви гледки. На 3 км. от нея пък се намира и връх „Свети Илия”.

Музей на мотоциклета

Визитна картичка: Свети Влас

Една от големите атракции на Свети Влас, най-вече за феновете на моторите, е музеят на мотоциклетите. Страстта към ретро мотоциклети на един от местните жители на Свети Влас се разраства дотолкова, че преди няколко години отделя целият първи етаж на къщата си, където отваря музей – един от малкото подобни, а може би и единствен, които могат да се видят у нас.

Изложбената колекция включва стари, реставрирани мотори, предимно от времето на двете световни войни. От прочутите ретро модели „Индиан”, каквито има около 6 у нас, 4 могат да бъдат видени в музея. Най-старият модел пък е „Рават” от 1908 г.  

Старият град на Несебър

Намиращ се на около 11 км от Свети Влас, Старият град на Несебър е място, което със сигурност трябва да бъде посетено. Той е разположен на малък полуостров, свързан с новия град. Наследник е на древното тракийско селище Месембрия и е с хилядолетна история.

Характерните за него тесни калдъръмени улички, останките от исторически паметници, стари църкви и малки магазинчета създават невероятен дух и атмосфера. През 1956 г. Несебър е обявен за град-музей, археологически и архитектурен резерват.

Събития, култура, спорт

Визитна картичка: Свети Влас

В това райско кътче ежегодно се провеждат различни събития и културни мероприятия. На сцената на амфитеатър „Арена”, гостите и жителите на Свети Влас могат да се насладят на редица театрални представления, фестивали, концерти и други културни мероприятия.

Любителите на бързите скорости пък могат да посетят ежегодното издание на „Премиум Рали София – Свети Влас“.  

В Свети Влас редовно се провеждат и състезания по плуване, бойни спортове, а през целия летен сезон, плажуващите на морето могат да погледат преминаващите международни регати.

Забавление

Красиви изгреви и залези и 24-часово забавление. Звучи прекрасно, нали?

Плажовете предлагат множество и разнообразни развлечения за посетителите – водни ски, джет, сърф, водно колело, плажен волейбол и т.н. А ако просто искате почивка и спокойствие, можете да се насладите на коктейл и масаж.

Ресторантите и кафенетата в центъра на града са с невероятни панорамни гледки. Ако пък желаете да разпуснете с танци до сутринта, можете да изберете между нощните барове в града или тези в Слънчев бряг, който е само на 5 километра от там.

Заведения

Визитна картичка: Свети Влас

Сред най-емблематичните и посещавани заведения на Свети Влас са Planet Yacht и La Cubanita En El Mar.

Planet Yacht

Planet Yacht е едно от най-известните заведения, намиращи се на яхтеното пристанище Марина Диневи в Свети Влас. То предлага на своите гости 360-градусова панорама, прекрасна гледка към морето, световно известни диджеи, а шампанското присъства като неразделна част в почти всички партита. Танцьорките от Ballet Nova и Babylon Show създават екзотична атмосфера и допълнително настроение, а музикалното оформление е хаус, ретро и музика на живо.

La Cubanita En El Mar

И на българското Черноморие може да се почувствате като в Куба. Горещи танци, латино музика и кубински стил – всичко това се съчетава в клуб La Cubanita En El Mar. Заведението предлага български тематични вечери с участието на известни български изпълнители и кубински вечери с Алфредо Торрес и екзотичните Havana Stars.

Телефон за резервации:

0700 44 800

Безопасност Безопасност