adwise

Чувствате ли, че все едно лятото за пореден път излетя много бързо и покрай всички задачи на работа отново не успяхте да му се насладите максимално? Вероятно е така, но не бързайте да се отчайвате. Все още има време да изчистите работното си бюро, да опаковате багажа и да се отправите на една последна лятна почивка. А каква по-приятна дестинация за това от морето и то през септември и октомври?

Въпреки познатата фраза, че появи ли се буквата „р” в месеца времето се разваля и става студено, в последните години септември и октомври правят изключение от това правило. Тогава е все още топло, дъждовете се появяват рядко, а дните са сравнително дълги. Тези и други плюсове правят морето идеално за почивка в пълния смисъл на думата.

Какви са предимствата на морската ваканция през септември и октомври?

Предимствата на морската ваканция през септември и октомври са ясни на мнозина и едва ли ще изненадаме някого, но ще се опитаме да дадем повече конкретна информация за всяко едно от тях.

Жегите дават път на по-приятното топло време

Предимствата на морската ваканция през септември и октомври

Като преходни месеци между лятото и бавно настъпващата есен, времето през септември и октомври е балансирано между тези два сезона. Температурите са сравнително високи, особено в началото на месеца, топло е и все още може да се стои навън до късно вечер, макар и с връхна дреха.  При средна месечна температура от около 20 градуса обаче, дори и в най-топлите часове, когато живакът през лятото показва 30°C, жеги практически няма. Това позволява да се седи на плажа през целия ден, без да е необходимо да търсите гъста сянка или да се прибирате между 13 и 16 часа, както е препоръчително през останалите летни месеци.

Според обобщените данни от различните синоптични станции в страната през последните 5 години средната месечна температура през септември е с между 4 и 4,5°C по-ниска от тази през август. Потвърждава го и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за този септември. Според синоптиците месецът ще е с температури около и над нормата, като евентуални валежи се очакват едва след 20 септември. Дотогава температурите ще варират между 25 и 30 градуса, а на морската вода - около 26°C. И въпреки че и 30 градуса не са малко, през септември слънцето не е толкова силно и те се усещат по друг начин.

Морската вода е по-чиста

Предимствата на морската ваканция през септември и октомври

Така нареченото „обръщане на водата“ е процес, който се случва няколко пъти в годината. Това са мъртви течения, при които разбиващите се вълни отвеждат вода от брега навътре в морето и го пречистват. Такова „обръщане“ има в края на месец август и то е първият предвестник за идващата есен. След него водата става малко по-хладна, но достатъчно подходяща за плуване, а тъй като плажуващите намаляват значително, респективно се замърсява и по-малко. 

Десетките ползи, които морската вода оказва върху здравето дори и през септември, са допълнителен плюс към почивката. Чистата и вече позахладняваща вода е силно препоръчителна. Причината е, че потапяйки тялото в нея, то реагира на хладината чрез излъчване на топлина и изхвърляне на токсините през порите. Това от своя страна пък подобрява циркулацията на кръвта. Друго предимство на хладната морска вода пък е, че тя е много добър съюзник срещу целулита и спомага за постигането на по-мека кожа.  

Почиващите са значително по-малко

Предимствата на морската ваканция през септември и октомври

Още с първите дни на септември спокойствието по морето вече е факт. И последните плажуващи се прибират по родните места, плажът е свободен, а по кафенетата и капанчетата не само не чакате за маса, а дори може да си изберете къде да седнете.

Само през септември 2018 г. чужденците, посетили България за екскурзия или почивка са 617 884 - с близо 609 000 по-малко от броя им през август, сочат данните на Националния статистически институт. По-голямата част от тях са туристите по Черноморието, което означава, че спадът е с около 50%.

По-малкото хора и по-спокойната среда правят септемврийското море идеално за семейна почивка, особено с малки деца.

По-ниски цени

Друго предимство на септемврийската почивка на морето са чувствително по-ниските цени, които хотелите предлагат за нощувка и особено за няколкодневните си пакети. Могат да се намерят много изгодни оферти. Спадът е с около 30% до към 15 септември, а след това стига и до 50% на места. Обикновено в цената влиза и целодневно хранене.

По-ниски са цените и по заведенията, както и за различните атракции, забавления магазини.

Позволява дълги разходки по плажа

Предимствата на морската ваканция през септември и октомври

Септемврийските вечерни разходки по плажа са също отличителен плюс на късното море. Тогава свободните зони плажни ивици са много по-големи, а самите плажове се изпразват около 17 часа. Това е много подходящо време за една разходка. Слънцето е приятно, пясъкът не пари, а морският бриз буквално гали сетивата ви. На тази атмосфера неусетно се посрещат и прекрасните залези. През септември слънцето залязва около 20:00 часа - идеално време за вечеря под звездите.  

Наред с това, ходенето бос по плажа има своите предимства. Известно е, че пясъкът е един от най-добрите ексфолианти и дори само една подобна разходка може да ви спести разходи за педикюр. Освен това така се стимулират и всички мускули на краката, което е невъзможно при носене на обувки.

Ако все пак босата разходка не е сред любимите ви, може да приложите ексфолиращото действие на пясъка и върху ръцете си. Ще се изненадате колко меки ще са те след това.

Разходите по плажа са и много добър фитнес за краката. Ходенето по пясъка изисква 2 пъти повече енергия от ходенето или дори бягането по тротоар, например, което означава и че по този начин изразходвате два пъти повече калории. За всяка стъпка тялото ангажира много повече мускули и сухожилия, с които се поддържа баланс. В допълнение, проучванията показват, че хората са склонни да изминават по-дълги разстояния по плажовете, отколкото в града, защото е по-трудно да се проследи дължината на изминатия път. 

Ако все още сте отпускарски настроени, но се двоумите дали и къде да резервирате последната за сезона почивка, Grand Hotel Sveti Vlas може да бъде идеалното място за вас. Хотелът разполага с една от най-модерните хелт и детокс клиники - Pulse Health Center, където може да съчетаете почивката с някоя от програмите, които се предлагат там. Освен това хотелът разполага с един от най-добрите спа центрове в страната, което означава, че септември е последният ви шанс да комбинирате морската почивка с първокласна спа програма. Настаняването и обслужването на най-високо ниво също са гарантирани.

Телефон за резервации:

0700 44 800