adwise

Чувствате ли, че все едно лятото за пореден път излетя много бързо и покрай всички задачи на работа отново не успяхте да му се насладите максимално? Вероятно е така, но не бързайте да се отчайвате. Все още има време да изчистите работното си бюро, да опаковате багажа и да се отправите на една последна лятна почивка. А каква по-приятна дестинация за това от морето и то през септември и октомври?

Въпреки познатата фраза, че появи ли се буквата „р” в месеца времето се разваля и става студено, в последните години септември и октомври правят изключение от това правило. Тогава е все още топло, дъждовете се появяват рядко, а дните са сравнително дълги. Тези и други плюсове правят морето идеално за почивка в пълния смисъл на думата.

Какви са предимствата на морската ваканция през септември и октомври?

Предимствата на морската ваканция през септември и октомври са ясни на мнозина и едва ли ще изненадаме някого, но ще се опитаме да дадем повече конкретна информация за всяко едно от тях.

Жегите дават път на по-приятното топло време

po-hladno-vreme

Като преходни месеци между лятото и бавно настъпващата есен, времето през септември и октомври е балансирано между тези два сезона. Температурите са сравнително високи, особено в началото на месеца, топло е и все още може да се стои навън до късно вечер, макар и с връхна дреха.  При средна месечна температура от около 20 градуса обаче, дори и в най-топлите часове, когато живакът през лятото показва 30°C, жеги практически няма. Това позволява да се седи на плажа през целия ден, без да е необходимо да търсите гъста сянка или да се прибирате между 13 и 16 часа, както е препоръчително през останалите летни месеци.

Според обобщените данни от различните синоптични станции в страната през последните 5 години средната месечна температура през септември е с между 4 и 4,5°C по-ниска от тази през август. Потвърждава го и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за този септември. Според синоптиците месецът ще е с температури около и над нормата, като евентуални валежи се очакват едва след 20 септември. Дотогава температурите ще варират между 25 и 30 градуса, а на морската вода - около 26°C. И въпреки че и 30 градуса не са малко, през септември слънцето не е толкова силно и те се усещат по друг начин.

Морската вода е по-чиста

по вода

Така нареченото „обръщане на водата“ е процес, който се случва няколко пъти в годината. Това са мъртви течения, при които разбиващите се вълни отвеждат вода от брега навътре в морето и го пречистват. Такова „обръщане“ има в края на месец август и то е първият предвестник за идващата есен. След него водата става малко по-хладна, но достатъчно подходяща за плуване, а тъй като плажуващите намаляват значително, респективно се замърсява и по-малко. 

Десетките ползи, които морската вода оказва върху здравето дори и през септември, са допълнителен плюс към почивката. Чистата и вече позахладняваща вода е силно препоръчителна. Причината е, че потапяйки тялото в нея, то реагира на хладината чрез излъчване на топлина и изхвърляне на токсините през порите. Това от своя страна пък подобрява циркулацията на кръвта. Друго предимство на хладната морска вода пък е, че тя е много добър съюзник срещу целулита и спомага за постигането на по-мека кожа.  

Почиващите са значително по-малко

po-malko-hora

Още с първите дни на септември спокойствието по морето вече е факт. И последните плажуващи се прибират по родните места, плажът е свободен, а по кафенетата и капанчетата не само не чакате за маса, а дори може да си изберете къде да седнете.

Само през септември 2018 г. чужденците, посетили България за екскурзия или почивка са 617 884 - с близо 609 000 по-малко от броя им през август, сочат данните на Националния статистически институт. По-голямата част от тях са туристите по Черноморието, което означава, че спадът е с около 50%.

По-малкото хора и по-спокойната среда правят септемврийското море идеално за семейна почивка, особено с малки деца.

По-ниски цени

Друго предимство на септемврийската почивка на морето са чувствително по-ниските цени, които хотелите предлагат за нощувка и особено за няколкодневните си пакети. Могат да се намерят много изгодни оферти. Спадът е с около 30% до към 15 септември, а след това стига и до 50% на места. Обикновено в цената влиза и целодневно хранене.

По-ниски са цените и по заведенията, както и за различните атракции, забавления магазини.

Позволява дълги разходки по плажа

дълги разходки

Септемврийските вечерни разходки по плажа са също отличителен плюс на късното море. Тогава свободните зони плажни ивици са много по-големи, а самите плажове се изпразват около 17 часа. Това е много подходящо време за една разходка. Слънцето е приятно, пясъкът не пари, а морският бриз буквално гали сетивата ви. На тази атмосфера неусетно се посрещат и прекрасните залези. През септември слънцето залязва около 20:00 часа - идеално време за вечеря под звездите.  

Наред с това, ходенето бос по плажа има своите предимства. Известно е, че пясъкът е един от най-добрите ексфолианти и дори само една подобна разходка може да ви спести разходи за педикюр. Освен това така се стимулират и всички мускули на краката, което е невъзможно при носене на обувки.

Ако все пак босата разходка не е сред любимите ви, може да приложите ексфолиращото действие на пясъка и върху ръцете си. Ще се изненадате колко меки ще са те след това.

Разходите по плажа са и много добър фитнес за краката. Ходенето по пясъка изисква 2 пъти повече енергия от ходенето или дори бягането по тротоар, например, което означава и че по този начин изразходвате два пъти повече калории. За всяка стъпка тялото ангажира много повече мускули и сухожилия, с които се поддържа баланс. В допълнение, проучванията показват, че хората са склонни да изминават по-дълги разстояния по плажовете, отколкото в града, защото е по-трудно да се проследи дължината на изминатия път. 

Ако все още сте отпускарски настроени, но се двоумите дали и къде да резервирате последната за сезона почивка, Grand Hotel Sveti Vlas може да бъде идеалното място за вас. Хотелът разполага с една от най-модерните хелт и детокс клиники - Pulse Health Center, където може да съчетаете почивката с някоя от програмите, които се предлагат там. Освен това хотелът разполага с един от най-добрите спа центрове в страната, което означава, че септември е последният ви шанс да комбинирате морската почивка с първокласна спа програма. Настаняването и обслужването на най-високо ниво също са гарантирани.

Телефон за резервации:

0700 44 800

Безопасност Безопасност