adwise

Ако Коледа е един от най-семейните празници, то Нова година определено е този с големите наздравици, приповдигнатото настроение, партитата до сутринта и нестандартните преживявания. А Нова година, посрещната насред плаж, в топла лятна нощ, сред екзотика или на щуро парти на открито определено е преживяване, което дълго ще се помни.

Всичко това може да се случи на различни места по Земята, но разположени само в една част от нея, а именно Южното полукълбо, защото през декември, докато у нас прехвърча сняг, там лятото е в разгара си. 

При избор от 4 възможни континента – Австралия, по-голямата част от Южна Америка и части от Африка и Азия, както и островни държави, местата за посрещане на Новата година са много.

Ето и кои са най-интересните дестинации. 

Самоа

нова година в южното полукълбо - самоа

Чарът на това да сте сред първите в цялото земно кълбо, които посрещат Новата година, може да се усети само в Самоа. Въпреки че Сидни често се приема за първенец в тази категория, всъщност Австралия се нарежда на пето място по време на настъпване на Новата година. Там празничната заря ще оповести настъпилата 2020 г. точно в 15 часа българско време на 31 декември, но в Самоа ще са я посрещнали 3 часа по-рано.

Самоа е държава, състояща се от два големи острова в южната част на Тихия океан - Уполу и Савайи. В Уполу се намира столицата Апиа, където точно в полунощ на 31 декември, на брега на океана може да се насладите на близо 30-минутна празнична заря. А тропическият климат допринася за едно наистина лятно настроение. 

В дните около Нова година пък там може да посетите наистина уникални места – водопадите Papapapaitai, извисяващи се на 100 метра височина, руините, останали от селището Салеаула, опожарено след вулканично изригване, плажовете на курортното селце Фалеалупо, естествено образуваният след вулканични изригвания кратерен басейн To Sua Ocean Trench и резервата за тропически гори в Савайи. Там може да се изкачите по 24-метров въжен мост, преминаващ през 30-метрова пропаст между две големи тропически дървета, в чийто край има бананово дърво, за което се смята, че е на 230 години.

Цената на билетите до Самоа обаче ще ви излезе около 3000 лв., при условие, че си ги резервирате още в първия момент, в който пуснат полетите до там за следващата година. Все още са обявени полети само до началото на ноември 2020 г.   

Сидни

нова година в южното полукълбо - сидни

Всеки, който си помисли за Нова година в Южното полукълбо, се сеща за Сидни. Това е най-популярната дестинация в Австралия, посещавана от милиони туристи ежегодно, но около новогодишните празници интересът се засилва още повече. Емблематичната за града заря се гледа на живо от над 1 милион души, които се събират на брега на залива там.

Тези, които търсят още по-грандиозно преживяване пък, си наемат лодки или яхти, за да я наблюдават „от първите редове“. А начините за прекарване на самата празнична нощ са над 50 – различни партита, с различна тематика, от които най-впечатляващите са rooftop партитата. 

Дните около Нова година могат да бъдат плътно запълнени с посещение на различни атракции и интересни места в града. Част от тях са прочутата опера; мостът, край пристанището, откъдето се изстрелва зарята, както и самото пристанище; кулата, висока 306 метра, на върха на която има 360-градусов ресторант; обсерваторията; увеселителния парк; различните плажове, както и предградието Менли – един от най-оживените крайбрежни кваратали на Сидни, до който обаче се стига с ферибот от центъра. Той има и свое собствено мото „На седем мили далеч от Сидни  и на хиляда от всички грижи”. Това е породено от факта, че там има много барове, ресторанти и възможности за релакс, с които да се насладите на свободното си време. 

Остров Фиджи

нова година в южното полукълбо - фиджи

Освен че Фиджи също е сред местата, които първи посрещат Нова година, островът предлага поне 5 невероятни и различни възможности за отпразнуване на празника, които ще удовлетворят вкуса както на тези, които търсят епични места за парти, така и на тези, които са по-приключенски настроени или пък предпочитат семейния уют. 

Там може да посрещнете 2020 г. на хубав плаж с коктейл в ръка или да посетите близко селище, където да се включите в автентичните за острова тържества. Те продължават цяла седмица, а някъде и повече, и включват танцуването на местен традиционен танц „Меке”, изпълняван столетия назад. Впускането в подобно приключение гарантира едно наистина нестандартно и интересно междукултурно изживяване. 

Не по-малко известни са и тържествата в столицата на Фиджи – Сува, както и в другия голям град – Нади. Там всяка новогодишна нощ се провеждат улични партита с разнообразни забавления през цялата нощ, които да отговарят на разнообразния диапазон от хора от цял свят, които ги посещават. Те обикновено включват концерти с групи на живо, танцово шоу и разбира се фойерверки. 

Има и възможности за отсядане в различни курортни селища с излаз към океана, където спокойствието е гарантирано. Заедно с това обаче, има и варианти за добре организирана празнична нощ с много музика и консумация на традиционното местно вино Кава.

Нова Зеландия

нова година в южното полукълбо – нова зеландия

Ако някога сте искали да изживеете новогодишната нощ два пъти, то Нова Зеландия е вашето място. Държавата е една от първите, която посреща Новата година. На 4 часа полет източно от нея обаче се намират островите Кук, които са също под нейно владение, но попадат в друга часова зона и на практика са сред последните, които палят новогодишна заря.

Нова Зеландия е една от топ дестинациите в Южното полукълбо, особено около Нова година. Както почти навсякъде в тази част на земята, там също има зрелищна заря, както и интересни и различни по стил партита, продължаващи до първите слънчеви лъчи на новата година. Лятото е в разгара си, плажовете са пълни почти постоянно, има и много фестивали, които започват преди 31 декември и се вихрят повече от 48 часа.

Островната държава предлага куп адреналинови приключения, на които може да се отдадете. Един от най-известните е скок с бънджи от мястото, превърнало се в родно на това екстремно преживяване – мостът Кавару в Куинстаун – където през далечната 1880 г. е осъществен първият бънджи скок.    

Южна Африка

нова година в южното полукълбо – южна африка

Южна Африка е любима дестинация на любителите на екзотични преживявания. Там посрещането на новата година е наистина незабравимо. Може да избирате между най-различни грандиозни партита в Зимбабве, Кения, Ботсвана и ЮАР.

В южноафриканската република пък имате възможността да се впуснете в нощно изкачване на планината Lion's Head (Лъвската глава), откъдето се разкрива панорамна гледка към Кейптаун и към ослепителната заря. Ако сте авантюристично настроени, но все пак търсите тиха и спокойна Нова година, имате опцията да празнувате насред дивата природа на парка Исимангалисо, разположен до езерото Санта Лучия. Настаняването е в Makakatana Lodge и там пищни тържества няма, но за сметка на това може да прекарате първия ден на новата година като се впуснете в уникално сафари приключение. Такова може да се изпита в пълния му блясък само в Африка - все пак родното място на сафарито е Кения – държава, разположената на границата на Свереното и Южното полукълбо.

Сред другите атракции на ЮАР са:

  • Сафари, но с въздушен балон. Това е един живописен 60-минутен полет, с който преминавате през грандиозни гледки. Предлага се в покрайнините на Кейптаун, а ако разполагате с повече време, може да се отправите на север към долина на Magaliesburg. 
  • Рафтинг по Оранжевата река - една от най-големите реки в Африка
  • Спускане с клетка в океанските води за близка среща с бели акули - подобна атракция се организира обикновено на островите в близост до Кейптаун като Simon's Town, Seal Island, Dyer Island и Gansbaai.

Бразилия

нова година в южното полукълбо – бразилия

31 декември е един от най-специалните дни в годината за Бразилия. Посрещането на Нова година е много голям празник за бразилците и надминава по важност дори популярния в Рио де Жанейро ежегоден карнавал. За новогодишната нощ се организират големи и зрелищни тържества и партита, които съчетани с великолепното лятно време, създават прекрасна атмосфера и нареждат Бразилия сред топ дестинациите за една наистина незабравима новогодишна ваканция. В дните около нея пък има много интересни места, които могат да се посетят, както и да се направят разходки сред уникалната природа, характерна за Бразилия.

Сред по-популярните места за посрещане на Нова година в Бразилия са Сао Пауло, Порто Сегуро в щата Баиа и все по-нашумяващият град Гаропаба, който се намира недалеч от столицата Флорианополис в щата Санта Катарина. Най-емблематичен обаче е плажът Копакабана, където, подобно на Сидни, се събират милиони хора, които започват да прииждат още преди залез слънце. Зарята на Копакабана също е една от най-запомнящите се в света. За реализирането й се поставят 10 платформи на 275 метра навътре в океана, а шоуто продължава около 14 минути. 

Което и място да изберете обаче, не забравяйте да се облечете в бели дрехи навръх Нова година – това е задължително облекло за Бразилия. Свързва се с това, че бялото е цвета на мира, на чистотата и на невинността, и гарантират успешния старт в новата година. Друго интересно поверие е свързано с числото 7, което е свещено за Бразилия. Смята се, че в момента, в който зарята край брега на Рио де Жанейро приключи, всеки, който иска, може да направи своите седем новогодишни желания като скочи седем пъти във водата, прескачайки седем вълни, а когато го направи, не бива да поглежда назад към океана. 

Безопасност Безопасност