adwise

Част от основните атракции и емблема на Свети Влас със сигурност е яхтеното му пристанище „Марина Диневи”. С капацитет от около 300 яхти и отлични условия за престой и домуване, то е едно от най-големите и модерни пристанища у нас, както и предпочитана дестинация за любителите на морето през лятото. 

Красивият порт се намира под южните склонове на величествената Стара планина, която го защитава от силните ветрове, а уникалното съчетание на планина и море осигурява на района мек климат, чист въздух и повече от 260 слънчеви дни през годината. Всичко това прави Свети Влас прекрасно място за практикуване на яхтен туризъм и развиване на дейности като любителското мореплаване. 

Какви маршрути за мореплаване има около Свети Влас?

Освен добро място за отдих, Свети Влас е и предпочитана отправна точка за морски пътешествия и преживявания. От яхтеното пристанище "Марина Диневи" любителите на мореплаването могат да поемат по два основни маршрута - на север към н. Емине и на юг към Бургас и най-вече Созопол, в околността на който се намират едни от най-известните острови на територията на България.

Първи маршрут - към н. Емине

Мореплаване в околностите на Свети Влас – маршрут н. Емине

Нос Емине - най-източната точка на България и краят не само на Стара Планина, но и на дългата Алпо-Хималайска планинска верига, от която тя е част. Мястото е интересна туристическа дестинация, достъпна по суша и вода. То посреща своите посетители с красива панорамна гледка към безкрайната морска шир и девствена природа. Тези, които го посещават по море пък, могат да видят в пълния им блясък отвесните му склоновете, издигащи са на 60 метра височина. 

Въпреки близостта му до Свети Влас, нос Емине е предпочитано място за кратко мореплаване. Крайбрежието около носа обаче е осеяно с много подводни скали, което го прави опасно, затова обикновено маршрутите на корабите минават по-далеч от него.

Ако предприемете този маршрут е добре да имате това предвид и да не се доближавате много близо до брега. Не далеч от носа обаче се намира плаж Иракли, до който лесно можете да стигнете и да се отдадете на плажуване. 

Нос Емине е много подходяща дестинация за мореплаване, ако искате да посрещнете изгрева на нестандартно и красиво място, навътре в морето.

Втори маршрут - на юг към Бургас и Созопол

Мореплаване в околностите на Свети Влас – маршрут Бургас и Созопол

От Свети Влас може да се поеме и по малко по-дълъг маршрут за мореплаване, а именно в посока Бургас и Созопол. Там на много места може спокойно да пуснете котва и да поплувате в дълбоките води на Черно море. Маршрутът обаче е интересен повече заради островите, които могат да бъдат посетени и до които, естествено, се стига само по вода. В близост до Бургас и Созопол се намират 5 от общо 16-те острова, които са се образували в Черно море. Това са Света Анастасия, Св. Иван (където са открити мощите на св. Йоан Кръстител), Св. Кирик и Юлита, Св. Петър и Св. Тома, познат още като Змийски остров. Всеки един от тях има богата история и интересни забележителности, които си заслужава да бъдат чути и видени.

Ако искате да предприемете малко по-дълго плаване, може да продължите още по на юг, където ще стигнете до най-източната точка на Странджа планина - Маслен нос - най-красивото място за гмуркане по Южното Черноморие. То се намира между Созопол и Приморско и е трудно достъпно по суша, поради което вероятно е запазило и дивото си очарование. Останки от корабокруширали кораби, цветни риби и подводни пещери са само част от великолепията, които могат да се видят под водата.   

Как да се подготвим за самостоятелно мореплаване?

Задължително е да имате документ, който ви разрешава това

Мореплаване в околностите на Свети Влас – документ за правоспособност

Също както за шофирането е необходима книжка, така и за мореплаването е необходимо да изкарате курс, а след това и да положите изпит, след който да получите документ за правосподобност. Обикновено курсът трае около месец и дава право на управление на яхти с дължина 11-12 метра. След него трябва да имате основни умения  за плаване (тъй като те се подобряват с всяко следващо), да сте наясно с терминологията, с различните части и устройство на яхтата и трябва да придобиете умения за действие при корабокрушение, каквото обикновено се предизвиква нарочно, но в контролирана среда, за да се научите как да реагирате.

Изберете си маршрут и не се отклонявайте

Изборът на конкретен маршрут е свързан най-вече с неговото предварително проучване, което намалява значително риска от проблеми и изненади. Всяко отклоняване пък крие риск от попадане на неправилно място, като бряг с много подводни скали, например, които може да повредят яхтата.

Следвайте мерките за безопасност

Мореплаване в околностите на Свети Влас – мерки за безопасност

Жизненоважно, когато плавате, е да спазвате всички процедури за безопасност. Има определени предпазни мерки, които не бива да се пропускат, независимо колко сте опитни.

  • Една от тях е по възможност винаги да има още един човек с вас, а ако сте достатъчно опитни и искате да излезете в открито море сами, то трябва да информирате някого за това.
  • Уверете се също, че имате пояс и спасителна жилетка на борда, което, разбира се, не отменя необходимостта да умеете да плувате.
  • Винаги проверявайте прогнозата за времето , както няколко дни преди да отплавате, така и в самия ден.
  • Не забравяйте аптечката. Както при всяко едно пътуване, и дори поход в планината, аптечката е задължителен елемент. Всеки един набор за оказване на първа помощ съдържа бинт, болкоуспокояващи, антибиотик, лепенки, но при едно плаване трябва да се запасите с малко повече неща. Опитайте се да обхванете средствата или медикаментите, които биха били необходими на първо време за състояния от счупване до изгаряне.

Носете карта, компас и фенерче

Въпреки че вече има достатъчно налични GPS приложения, които работят дори и офлайн, винаги имайте под ръка карта или компас и предварително се научете как да работите с тях. За всеки случай си пригответе и фенерче. 

Подсигурете достатъчно храна

Мореплаване в околностите на Свети Влас – храна

Независимо дали сте решили да поплавате само за няколко часа или за няколко дни, винаги подсигурявайте повече количество храна, от това, което смятате, че може да изядете. Въпреки че плаването е разпускаща дейност, свързана с почивка и отмора, фактът, че се излагате за продължително време на слънце означава, че със сигурност ще огладнеете повече от нормалното заради изтощаващите свойства на слънцето. Подсигурете лесно достъпна (опакована или консервирана храна), която също така е високо енергийна. Изобилието от питейна вода също е от съществено значение.

Пригответе си топли дрехи и слънцезащитни мазила

Освен бански, къси дрехи за палубата, слънцезащитни мазила и очила, вземете със себе си и топли дрехи (особено ако ще оставате на яхтата вечер), непромокаема чанта или калъф и обувки, които не се хлъзгат. Джапанките не са добър вариант, защото палубата е много хлъзгава. Препоръчителни са сандали или друг вид обувка, които обаче да не са с равна подметка.


Безопасност Безопасност