adwise

Ако се двоумите между ваканция на море, заради всичките предимства на морската вода, слънцето, пясъка и успокояващия шум на вълните, или СПА, което предлага разнообразие от процедури за релакс, защо просто не ги съчетаете? Комбинацията 2 в 1 винаги е сполучлива и Grand Hotel Sveti Vlas може да гарантира това. В допълнение комплексът осигурява и лесен достъп до планина, което ще превърне почивката ви в едно истински завършено изживяване.

Какви са ползите на морската вода?

polzi-morska-voda

Морската вода съдържа минерали като магнезий, калций, натрий, желязо, бром, йод и други, които въздействат на кожата като натурална козметика. Магнезият подпомага хидратирането на кожата и намалява възпаленията, придавайки ѝ свеж и жизнен вид.

На хората с проблеми като атопична и суха кожа се препоръчват редовни бани с морска вода. Тя действа благоприятно и върху циркулацията на кръвта, заради химическия си състав и физическата активност по време на плуване.

Морската вода е известна и с положителното си влияние върху имунната система. В нея се съдържа голямо количество минерали, витамини, аминокиселини и микроорганизми, които имат антибактериален ефект и дори могат да действат като натурален антибиотик. Тези компоненти се абсорбират от кожата при всяко влизане във водата или вдишване на морски пари, поради високото съдържание на хидрогенни йони.

Какви са ползите на минералната вода?

polzi-mineralna-voda

Друго място за добра хидротерапия са балнео- и спа центровете, използващи минерална вода, която също има своите преимущества. Тъй като извира от земните недра, тя съдържа много минерали като натрий, магнезий, калций, желязо и други. Минералната вода се използва още от древността за лечение на различни заболявания - проблеми с дихателната и сърдечносъдовата системи, гинекологични и кожни болести и други. Освен това действа успокоително на нервите и намалява стреса и напрежението.

Морето като СПА терапия


Както вече споменахме, морската вода е много полезна за нашия организъм и поради тази причина често е използвана за различни терапии.

Таласотерапия

Таласотерапията означава морелечение. Тя включва използването на всички ресурси, които морето предлага – морската вода; йодните пари, които имат пречистващо и възстановяващо действие; слънчевите лъчи, свежият въздух и пясъкът. Всичко това дава усещане за спокойствие и влияе благоприятно върху здравословното ни състояние.

Терапията е известна със способността си да подобрява кръвообращението чрез възобновяване на важни микроелементи, които тялото е загубило в резултат на лоши диети, стрес или замърсяване на околната среда. Подходяща е и за лечение на много заболявания като хронични алергии, възпаления, сърдечносъдови и др.

Плуване

Познатото на всички плуване е безплатна СПА терапия за цялото тяло. Когато се къпем в морето, тялото изгаря енергия, мускулите леко се напрягат, стимулира се кръвообращението, а вълните допринасят за своеобразен масаж.   

Хидромасаж

Тази терапия представлява масаж на коремната област във водата и се използва при редица оплаквания – от синдром на ленивото черво до проблеми на пикочната или половата системи. Нужно е само да има леко вълнение в морето. За да приложите терапията, потопете тялото си на дълбочина до гърдите, отпуснете долната част и оставете вълните да масажират корема ви.

Какви видове терапии предлагат СПА центровете?


Освен разнообразието от масажи, спа ритуали, зони за релакс и т.н., в СПА центровете се предлагат и различни хидротерапии. При тях се използват физичните свойства на водата като температура, налягане и движение за постигане на релаксиращо действие, помагат за облекчаване на възпалени мускули и стави, на мигрена и главоболие, лекуват изгаряния, може да бъдат използвани за профилактика на настинка и т.н. Хидромасажът, калните бани, минералните бани и джакузито са примери за такива процедури.

Какви са основните ползи от СПА процедурите?

Ползите от СПА процедурите са много и трудно могат да се изброят всички, но основните са:

Лечение

Често СПА центровете се използват за лечение на различни болести и здравословни проблеми - възпалителни процеси, алергии, екземи, шипове и схващания, гинекологични заболявания, дископатия, заболявания на белите дробове, чернодробна недостатъчност, чревни инфекции и други. За да има ефект от процедурите, обаче, те трябва да бъдат изготвени от специалист.

Релакс и антистрес


Спа процедурите в наши дни са равнозначни на антистрес терапиите. Доказано е, че нивото на стрес значително намалява само след няколко процедури, напрежението изчезва и съзнанието се успокоява. Освен това, човек се чувства по-бодър и изпълнен с настроение и енергия.

Красота

Химическият състав на пречистената вода спомага за регенериране на клетките и производство на колаген, като по този начин кожата се подмладява и изглежда по-жизнена.

Намаляване на болките

Доказано е, че спа процедурите намаляват болките в кръста, гърба, мускулите и ставите два пъти по-бързо отколкото активната почивка.

По-ефективна почивка

Хидротерапиите и СПА процедурите значително подобряват качеството и продължителността на съня и в резултат човек се чувства пълен с енергия и отпочинал. Основната причина за това е успокояването на нервната система.

Прочистване

Спа процедурите имат и детоксикираща функция. Те изчистват организма от бактериите и микроорганизмите и по този начин го предпазват от различни зарази и болести.

Предимствата на морето и СПА почивките или как да изберем между двете


Морето има силата да пречисти и рестартира напълно съзнанието. Само гледането на морето всъщност променя честотата на мозъчните вълни, като ни кара да изпаднем в леко медитативно състояние.

Освен това редица проучвания доказват, че буквално цели зони в мозъка ни се променят. Тази, която отговаря за стреса например, намалява значително, което означава, че ставаме по-устойчиви към стреса. За сметка на това нарастват зоните, свързани с паметта, емпатията и разсъжденията.  

Морският бриз успява да накара вредните частици във въздуха да се разпръснат и по този начин го пречиства, така че освен в планината, морето е другото място, на което наистина може да се насладите на истински чист въздух. Съдържанието на йод в него пък регулира работата на щитовидната жлеза и подсилва секрецията на хормоните, регулиращи метаболизма, функцията на мозъка и на невромускулната система.

Основно предимство на хотелските спа центрове е, че са достъпни целогодишно и предоставят множество възможности за почивка. За разлика от морето, което обикновено малко ни изтощава, особено ако сме на плажа цял ден, спа почивката действа единствено релаксиращо. 

За съжаление се лишаваме от морския бриз, успокояващата гледка към морето, тена и най-вече натрупване на витамин D, тъй като обикновено СПА процедурите се правят на закрито. Лятото е особено важно да сме повече навън, тъй като тогава можем да натрупаме по-големи количества от „слънчевия витамин”, дефицит на който се наблюдава сред хората в световен мащаб. Интересен факт е, че 90% от нужните на организма количества се абсорбират през кожата, а с недостига му се свързват не малко заболявания, включително и честите настинки през зимата.

Телефон за резервации:

0700 44 800

Безопасност Безопасност