adwise

Когато стане дума за слънцето, намирането на баланс между всички позитиви и негативи, които то оказва върху човешкия организъм, често може да се окаже трудна задача. От една страна то е основен източник на жизненоважния витамин D, а от друга основен причинител на рак на кожата, което на практика прави избягването му или пък прекаленото излагане на действието му опасни за здравето.

За щастие тези крайности лесно могат да бъдат избегнати с полагането на специални грижи, които гарантират на всеки човек защита от вредните лъчи на слънцето. Те включват носене на светли памучни дрехи, очила, шапка, избягване на най-горещите часове през деня, носене на вода и мазане със слънцезащитен крем. За кого е най-опасно слънцето обаче, трябва ли очилата задължително да имат UV защита, какво представлява слънцезащитният фактор и как да преценим кой е най-подходящ за нас са въпроси, чиито отговори ще намерите в тази статия. Те ще допълнят нужната информация, така че да сте сигурни, че полагате правилната грижа.  

За кого е най-опасно директното слънце?

Как да се предпазим от слънцето в най-горещия летен месец?

Между 5 и 15 минути, прекарани под пряка слънчева светлина в часовия диапазон от 10 до 15 часа, 3 пъти седмично, са напълно достатъчни за организма, за да синтезира добро количество витамин D. Когато сме на плажа пък, ни трябват не повече от 5 минути, защото там печем цялото тяло. Извън това време, всяко друго излагане на слънцето става потенциално опасно за всеки един човек.

Най-много директното слънце трябва да се избягва от бебетата до 1 година, възрастни хора, тези с много бенки по тялото, със светла кожа или такава склонна по-скоро към изгаряне, а не към образуване на тен, с алергии към слънцето, както и със семейна история за рак на кожата.

Какви съставки се съдържат в слънцезащитните кремове?

Как да се предпазим от слънцето в най-горещия летен месец?

Без значение дали под формата на крем, гел, пяна, олио или спрей, слънцезащитният продукт е неизменна част от ежедневната козметика, както на мъжете, така и на жените, основно през горещите летни месеци, въпреки че специалистите препоръчват такъв да се използва целогодишно. Причината е, че качествените продукти изолират или отразяват вредните ултравиолетови лъчи, като не им позволяват да попаднат в кожата и съответно да я увредят, а някои от тях достигат до нас дори и в облачно време.

Изборът на слънцезащитен крем обаче наистина изисква по-голяма информираност - не всяко шише, което грабнете от рафта в аптеката или магазина за козметика ще има еднакво добър ефект.

Слънцезащитните кремове съдържат органични и неорганични химически съединения, които на практика образуват специален слой върху кожата, който отразява или абсорбира UV-лъчите. Те от своя страна са два вида: UVA и UVB лъчи. Първите са тези, които проникват по-дълбоко в кожата и водят до преждевременното ѝ остаряване, бръчки и дори промени в структурата на ДНК. UVB лъчите са с по-къса дължина на вълната, но са по-енергизирани от UVA лъчите, което води до това да имат по-разрушителен ефект върху тъканите в тялото. Те също се абсорбират от ДНК-то, водят до образуването на бенки, пигменти, причиняват изгарянията, както и образуването на тен, защото провокират синтеза на меланин в кожата, като негова защитна реакция, увеличават значително риска от поява на рак на кожата. 

Неорганичните, наричани още физични филтри, осигуряват защита и срещу двата вида лъчи. В състава на слънцезащитните продукти се използват основно цинков оксид или титаниев диоксид. На физичните филтри се дължи белият цвят на крема, който много слънцезащитни продукти оставят по кожата.

Сред основните представители на органичните филтри са оксибензонът и авобензонът. Те, за разлика от физичните филтри, абсорбират, а не отразяват UV лъчите, но отново предпазват и от двата вида.

Какво представлява слънцезащитният фактор?

Как да се предпазим от слънцето в най-горещия летен месец?

Слънцезащитният фактор (SPF), който обикновено е изписан с големи цифри отпред на продукта, всъщност гарантира на първо място, че предпазва от UVB лъчите (всички мазила на пазара осигуряват такава защита) и на второ показва степента на защита. Така например продукти с SPF 15 предпазват от около 93% от UVB лъчите, докато тези с  SPF 30 - от 97%. Оттук нататък обаче, колкото повече се увеличава факторът, толкова по-малка е разликата в защитата, която осигурява, т.е. SPF 50 например защитава от 98% от UVB лъчите, а продуктите с фактор от 70 нагоре - 99%.

Все още няма продукт на пазара, който да блокира на 100% UV лъчите. И тъй като някои от тях успяват да проникнат в кожата въпреки слънцезащитния крем, факторът е показателен и за това с колко ще се удължи времето, преди кожата да започне да се зачервява. SPF 15 например предпазва 15 пъти по-дълго. Това означава, че ако обикновено се зачервявате на 10-ата минута, използвайки слънцезащитен крем с фактор 15, това ще се случи след 150 минути или 2 часа и половина. С фактор 50 пък първи зачервявания биха се появили след 8-ия час.

Освен слънцезащитния фактор, трябва да се уверите, че продуктът осигурява защита срещу UVA лъчите. Това също е отбелязано върху самата опакова. Ако липсва такава маркировка, нашият съвет е да го избягвате. В зависимост от марката, може знакът за UVA да бъде съпроводен с една или няколко звезди. Колкото повече са те, толкова по-висока е защитата.

Как да изберем подходящия фактор?

Как да се предпазим от слънцето в най-горещия летен месец?

Факторът може да бъде избран според това каква защита искате и колко време ще прекарате под слънцето. Определящ принцип обаче е това какъв фототип сте. Хората се делят на 6 фототипа, в зависимост от начина, по който кожата им реагира на слънцето. Те са келтски, северен, тъмен европейски, средиземноморски, индонезийски и афроамерикански (могат да се срещнат и под сходни определения). За първите два типа се препоръчва слънцезащитен крем с фактор 50, както и той да се употребява целогодишно. За трети и четвърти тип - SPF 20 или 30.

Във всеки случай, тъй като слънцезащитният крем не е крайно решение, здравните организации препоръчват също да се използват шапка и слънчеви очила, да седите облечени, особено ако вече сте изгорели и да сте под сянка, най-вече в диапазона от 11 до 16 часа, за да защитите кожата си максимално.

Какво е UV защита за очилата?

Как да се предпазим от слънцето в най-горещия летен месец?

За да предпазите очите си от вредната слънчева радиация, трябва да носите слънчеви очила, които блокират между 99 и 100% от UVA и UVB лъчите. Тук пълна защита може да бъде осигурена, като очилата са препоръчителни дори и в облачни дни, отново поради това, че лъчите проникват и през облачна покривка.

Ако не сте сигурни каква степен на защита имат вашите очила, занесете ги при очния си лекар. Обикновено те разполагат с уреди, които могат да я измерят. Друг вариант е да проверите дали във вътрешната част на самата рамка е изписан знакът “CE” - той съществува от 1995 г. и е доказателство, че съответният модел осигурява UV защита до 380 нанометъра, както и че отговаря на европейските стандарти.

За добра защита обаче се препоръчват очила с плътно прилепване на рамките, защото те ограничават от всички страни количество светлина, което достига до очите ви - до 60% от UV лъчите могат да проникнат отстрани или отгоре. Избягвайте очила без защита - тъмният цвят на лещата, която те обикновено имат, обикновено води до разширяване на зениците, а така очите биват изложени на още по-голямо въздействие на UV лъчите.

Относно поляризираните очила, за които хората обикновено слагат знак за равенство с тези, които пазят от ултравиолетовите лъчи, трябва да се отбележи, че поляризиращите филтри служат за увеличаване на видимостта при наличие на голямо количество светлина или отблясъци, идващи от повърхността на вода или сняг. Те не осигуряват UV защита. 

 

Телефон за резервации:

0700 44 800

Безопасност Безопасност