adwise

На 6 май българите честват Гергьовден - един от най-големите празници в народния календар, отбелязван в чест на Свети Георги Победоносец и като Ден на храбростта и Българската армия. 

Гергьовден е един от най-хубавите пролетни празници, тъй като се свързва с пробуждането на природата и раззеленяването на гори и ливади, a въздухът се насища с ароматите на цветята, билките и тревите.

Според стара българска традиция във всяка къща на Гергьовден се пече агне, а около празничната трапеза се събира цялото семейство. Често се поставя на масата и агнешки черен дроб, млечни продукти, зелен лук, пресен чесън, варена пшеница, баница и вино.

Ритуалният хляб е украсен с фигура от агне, овчарска тояга и пера. Съществено място в ритуалите на Гергьовден заемат зелените и цъфтящи клонки, които символично носят силата на природата на хората и домашните любимци. Ето защо къщите, битовите помещения и градините са украсени с клончета от бук, ябълкови цветове или други плодоносни дървета.

vlas gergiovden

В нощта срещу празника, преди да пропеят петлите, хората отиват на някоя ливада или поляна, където се търкалят в утринната роса, защото народното вярване твърди, че по това време на годината всичко е "повито с блага роса".

Друг обреден момент, свързан с росата е събирането и носенето ѝ в къщи. Вярва се, че събраната по Гергьовден роса има особена целебна сила.

На този светъл християнски празник - Гергьовден, всички българи изразяват и благодарността си към армията и смелостта на българските войни. В историята на България има дати, които ни зареждат с вяра и оптимизъм, изпълват сърцата ни с гордост.

Такава дата е 6 май - Денят на храбростта и празник на българската армия.

Днес този ден е официален празник, хората често пътуват, а някои решават да имат един незабравим празник в Гранд Хотел Свети Влас.

В началото на май /4-ти,5-ти и 6-ти/ една тридневна морска почивка дава релакс и много позитивни емоции. Гергьовден е единственият официален празник в България, в който се сливат православната традиция и войнския ритуал.

Празникът се чества на 6-ти май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. с Указ № 5 на княз Александър I Батенберг. Новата балканска държава трябва да напише своята история на празния лист, да създаде традиции и ритуали. Споменът за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., по време на която голяма част от България е освободена от османско владичество и провъзгласена за Княжество е пресен, а българският княз Александър Батенберг въвежда военен орден "За храброст" по модел на руския кръст "Св. Георги".

През 1891 година за първи път се провежда голям военен парад в чест на Българската армия.

На Гергьовден, имен ден имат: Георги, Гергана, Галя, Гинка, Ганка и Ганчо.

Бъдете здрави и щастливи, и носете с гордост името си!

Телефон за резервации:

0700 44 800

Безопасност Безопасност